TP 801-1 Běžné stavební konstrukce


31 – Zdi nosné a volné

Úprava líce při zdění režného zdiva

Úpravou líce při zdění režného zdiva se rozumí úprava líce při zdění režného zdiva bez spárování jakékoliv vazby, popřípadě předlohy, prováděného volně bez lišt (např. do šňůry) nebo přesně na lišty nebo s použitím jiné vhodné pomůcky. Obsahem standardu je i vyrovnání povrchu pomocí šňůry nebo lišt včetně přisekání zdiva.

Vytvoření prostupu ve zdech nosných

Vytvořením prostupu ve zdech nosných se rozumí vytvoření prostupu nebo suchých kanálků vodorovných, šikmých, obloukových, zalomených, svislých, ve zdech nosných z monolitického betonu a železobetonu, trvale osazených vložkami na sraz z dutinových tvarovek, trub, prefabrikátových dílců apod. Obsahem standardu je i polohové zajištění vložek v bednění při betonáži. Popis standardu musí vymezit vnější průřezovou plochu prostupu.

Zdivo nadzákladové z lomového kamene

Zdivem nadzákladovým z lomového kamene se rozumí dodávka a zdění konstrukce nadzákladové z lomového kamene do malty, neopracované pod omítku včetně dodávky kamene. Obsahem standardu je i očištění podkladu pod zdivo, hrubé otlučení a očištění kamene a jeho ukládání s vynecháním prostupů všech druhů, vyklínování mezer uvnitř zdiva menšími kameny, vyplňování spár maltou a kropení vodou, zatření malty na poslední vrstvě. Popis standardu musí vymezit druh použité malty.

Zdivo nosné z cihel

Zdivem nosným z cihel se rozumí dodávka a zdění zdiva nosného z cihel pálených plných, plných pro režné zdivo, plných lehčených, lícových, podélně i příčně děrovaných, voštinových, z děrovaných kvádrů a z tvarovek různých rozměrů do malty. Obsahem standardu je očištění podkladu pro zdivo, navlhčení podkladu, polití cihel vodou, přemístění truhlíku, rozměření a založení stěn, natažení a stočení šňůry, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty o tl. 1,5 cm pod lože cihel, ukládání cihel na vazbu, sekání cihel, vlhčení a zalití spár řídkou maltou, provážení hran a koutů svisle olovnicí, provážení výškových bodů a popsání, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m pro zatížení 1,5 kPa a technologická manipulace. Pro režné zdivo navíc úprava líce zdiva pro spárování a spárování. Popis standardu musí vymezit druh a rozměry pálených cihel nebo tvarovek, druh malty a tloušťku zdiva.

Zdivo z tvárnic třískocementových

Zdivem z tvárnic třískocementových ( Durisol, BIOcement, Izoblok) se rozumí dodávka a zdění zdiva z tvárnic jejichž základní surovinou je dřevo a cement. Obsahem standardu je i ukládání tvárnic na vazbu, řezání tvárnic, vyřezání otvorů, řezání nebo sekání drážky pro napojení stěn, vložení betonářské výztuže a plnění tvárnic betonovou směsí a pomocné lešení o výšce podlahy do 1900 mm a pro zatížení 1,5 kPa. Popis standardu musí vymezit druh a rozměr materiálu (tvárnic), třídy použitého výplňového betonu a druh a množství použité výztuže.

Osazování bloků z betonu prostého (i lehkého) nebo železového pro konstrukce nadzákladových zdí

Osazováním bloků pro konstrukce nadzákladových zdí se rozumí osazování bloků, které výškou nedosahují pod průvlaky nebo ztužující věnce nebo pod stropní desky a půdorysnou délkou jsou menší než skladebný modul objektu bez dodávky bloků. Obsahem standardu je očištění podkladu pro zdivo, navlhčení podkladu vodou, přemístění truhlíku, rozměření a založení stěn, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty, kladení tvárnic včetně mazání styčných spár maltou, půlení tvárnic, provážení hran a koutů svisle olovnicí, provážení výškových bodů, natažení a stočení šňůry, rozmíchání usedlé malty a TM
Popis standardu musí vymezit druh a objem bloků.

Zdivo nosné z cihel vápenopískových, betonových a z tvárnic nepálených

Zdivem z cihel vápenopískových a betonových a z tvárnic nepálených se rozumí dodávka a zdění zdiva z cihel vápenopískových P 15 na maltu MVC nebo MC, betonových na maltu MC a z tvárnic nepálených (betonových, plynobetonových, siporexových, křemelinových, plynosilikátových, z tvárnic Liapor, Ypor, Ytong apod.) jakékoliv velikosti a značky cementové malty. Obsahem standardu je i očištění podkladu pro zdivo, navlhčení podkladu vodou, přemístění truhlíku, rozměření a založení stěn, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty, kladení tvárnic včetně mazání styčných spár maltou, půlení tvárnic, provážení hran a koutů svisle olovnicí, provážení výškových bodů, natažení a stočení šňůry, rozmíchání usedlé malty, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Pro režné zdivo navíc, úprava líce zdiva pro spárování a spárování. Popis standardu musí vymezit název, druh a rozměry cihel a tvárnic a tloušťku zdiva.

Zdivo nosné z tvárnic suchého zdění

Zdivem z tvárnic suchého zdění se rozumí dodávka a zdění zdiva z tvárnic suchého zdění TZS.
Obsahem standardu je i rozměření stavby, vytyčení rohů stavby a naznačení na izolační lepenku uložení zdiva, ustavení zakládacího rámu na základ pomocí nivelačního přístroje a vodováhy (výška zakládání – nejvyšší místo základu +40 mm), zarovnání betonu polosuché konzistence mezi trubky rámu, urovnání betonu po celé délce v rámu, posunutí rámu o rozteč a opakování postupu, uložení tvárnic na zhotovený betonový pás (podle struny tvárnic zámky tvárnic se poklepem zatlačí do čerstvého betonu ), kontrola v příčném a podélném směru vodováhou, uložení druhé vrstvy tvárnic která dorovná vrstvou první, usazování tvárnic TSZ na sebe bez malty či jiného pojiva(zámky na spodní ložné ploše vedou ukládanou tvárnici), zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Popis standardu musí vymezit název, druh a rozměry tvárnic a tloušťku zdiva.

Zdivo režné lícované nosné z cihel šamotových

Zdivem režným lícovaným ze šamotových cihel se rozumí dodávka a zdění zdiva režného (neomítaného) ze šamotových cihel dl. 300 nebo 250 mm na MVC nebo MC. Obsahem standardu je i očištění podkladu pro zdivo, navlhčení podkladu, polití cihel vodou, přemístění truhlíku, rozměření a založení stěn, natažení a stočení šňůry, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty o tl. 1,5 cm pod lože cihel, ukládání cihel na vazbu, sekání cihel, vlhčení a zalití spár řídkou maltou, provážení hran a koutů svisle olovnicí, provážení výškových bodů a popsání, úprava líce zdiva pro spárování, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Popis standardu musí vymezit druh a tloušťku zdiva, druh malty a rozměry šamotových cihel.

Stěna Velox

Stěnami Velox se rozumí konstrukce stěn tvořená trvale zabudovaným bedněním ze štěpkocementových desek Velox bez izolace nebo doplněných pěnovým polystyrenem, které se vyplní betonem. Obsahem standardu je i dodávka a řezání desek na požadovaný rozměr, vytvoření trvale zabudovaného bednění pomocí spon a ocelových hřebíků, vložení ocelových (dřevěných) výztuh probíhajících přes celou výšku podlaží a zaručujících svislost stěn, vylití betonem, pomocné lešení o výšce podlahy do 1900 mm a pro zatížení 1,5 kPa. a technologická manipulace. Popis standardu musí vymezit druh (typ), tl. izolace a rozměry desek Velox a tloušťku budovaných stěn.

Beton prostý nadzákladových zdí nosných

Betonem prostým nadzákladových zdí nosných se rozumí zhotovení monolitické konstrukce stěn z betonu prostého. Obsahem standardu je vyklopení betonové směsi z ručního dopravního prostředku, vypuštění betonové směsi z kontejneru, ukládání betonové směsi čerpadlem, ukládání betonové směsi pásovým dopravníkem na automixu, nahození betonové směsi do konstrukce, rozhrnutí betonové směsi v konstrukci, strojní hutnění, vyrovnání a úprava povrchu konstrukce stržením latí, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Popis standardu musí vymezit druh a třídu (značku) betonu a sílu (tloušťku) betonovaných zdí.

Beton železový nadzákladových zdí nosných

Betonem železovým nadzákladových zdí nosných se rozumí zhotovení monolitické konstrukce stěn z betonu železového. Obsahem standardu je vyklopení betonové směsi z ručního dopravního prostředku, vypuštění betonové směsi z kontejneru, ukládání betonové směsi čerpadlem, ukládání betonové směsi pásovým dopravníkem na automixu, nahození betonové směsi do konstrukce, rozhrnutí betonové směsi v konstrukci, strojní hutnění, vyrovnání a úprava povrchu konstrukce stržením latí, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Pro beton pohledový přidání plastifikační přísady a pečlivé hutnění při líci konstrukce pro docílení neporušeného maltového povrchu. Popis standardu musí vymezit druh a třídu (značku) betonu a sílu (tloušťku) betonovaných zdí.

Beton lehký hutný nadzákladových zdí nosných

Betonem lehkým nadzákladových zdí nosných se rozumí zhotovení monolitické konstrukce stěn z betonu škvárového, perlitového, keramzitového a struskopemzového. Obsahem standardu je vyklopení betonové směsi z ručního dopravního prostředku, vypuštění betonové směsi z kontejneru, ukládání betonové směsi čerpadlem, ukládání betonové směsi pásovým dopravníkem na automixu, nahození betonové směsi do konstrukce, rozhrnutí betonové směsi v konstrukci, strojní hutnění, vyrovnání a úprava povrchu konstrukce stržením latí, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Popis standardu musí vymezit druh a třídu (značku) betonu a sílu (tloušťku) betonovaných zdí.

Bednění svislé nebo šikmé (odkloněné) půdorysně přímé nebo zalomené nadzákladových zdí nosných

Bedněním svislým nebo šikmým (odkloněným) půdorysně přímým nebo zalomeným nadzákladových zdí se rozumí bednění zdí nosných ve volném prostranství nebo zapažených jamách, rýhách, šachtách včetně případných vzpěr, jednostranné, oboustranné nebo zabudované:

Bednění se skládá z podpůrné konstrukce a konstrukce vytvářející tvar prvku. Musí být řádně dimenzováno, neboť přenáší tíhu čerstvé betonové směsi, provozního zatížení a zatížení nutného ke stavbě. Bednění je jen pomocnou konstrukcí, proto jej děláme co nejjednodušší, co nejméně pracné, avšak dostatečně tuhé, lehce rozebíratelné, abychom jednotlivé části mohli znovu použít
Obsahem standardu je materiál v množství potřebném k dosažení tvaru konstrukcí rovinných nebo zalomených, montáž, nátěr proti přilnavosti, stažení bednění, odbednění, případné přemístění (i velkoplošných dílců) , demontáž, očištění, roztříštění s uložením, bednění a odbednění zakreslených prostupů, otvorů, ostění, rýh, výstupků, kapes a pod., popř. i nutné vyřezávání otvorů v bednění, do průřezové plochy 0,05 m2 , vzpěry výšky do 6 m pro bednění monolitických volně stojících konstrukcí svislých i šikmých do 30° od svislice, podpěrnou konstrukci pro světlou výšku monolitické konstrukce do 4 m (s příplatkem do 6 m), pokud je uvedena v popisu ceny a TM. Popis standardu musí vymezit umístění, požadovanou tuhost, přesnost povrchu, druh a rozměry bednění.

Výztuž nadzákladových zdí nosných z betonářské oceli, ze svařovaných sítí tažených a ze svařovaných sítí z drátu typu KARI

Výztuží nadzákladových zdí nosných se rozumí dodávka a výztuž z tyčové betonářské oceli (pruty) rovné i spirálové, nosné, nenosné (tahové, tlakové, příčné, smykové, rozdělovací apod.), výztuž ze svařovaných sítí včetně nutných přesahů nebo prokládaných vrstev, výztuž ostatní tyčová (pruty) pomocná určená pro zajištění polohy statické výztuže (kostry), jako jednoduché stoličky (stojánky), popř. věšáky z tyčí (jejichž hmotnost se započte do celkové hmotnosti výztuže) a výztuž z armakošů. Výztuž je nedílnou součástí železobetonových konstrukcí zaručující její požadované vlastnosti. Obsahem standardu je dodání tyčové výztuže (polotovaru) nastříhané a ohýbané podle projektu a její uložení, dodání svařovaných sítí ve svítcích s jejich vyrovnáním do roviny, popř. dodání plošně rovných sítí, jejich stříhání a uložení, ostatní drobný materiál v projektu neuváděný jako jsou nekovové podložky pod výztuž i případné distanční vložky mezi výztuž a stěny bednění, ocelové pásky, popř. drát, skoby, hřeby a pod., které se v hmotnosti nevykazují, vázání výztuže drátem nebo přivařování (bodové svary) nahrazující vázání, popř. též vázání (bodové přivařování) tyčové výztuže do koster (armokošů) vkládaných v celku do bednění a TM. Popis standardu musí vymezit druh, materiál a tvar výztuže.

Vícevrstvé zdivo Sendwix

Vícevrstvým zdivem Sendwix se rozumí ucelený systém zdiva ve variantách:

Obsahem standardu je i založení zdí (popř. první vrstvy tvárnic v každém podlaží), vyzdívání ostění, parapetů, jednotlivých výklenků, průběžných svislých nik, podélných výstupků a říms, provádění ústupků tvořících vodorovné a svislé rýhy, prostupů, kapes, zaoblení zdí, příček, rohů a koutů, pokud pro ně nejsou stanoveny příplatky k cenám, zavázání zdiva a příček do ostatního zdiva na kapsy nebo ozuby apod., menší dozdívky zdiva z tvárnic cihlami např. u otvorů nebo na rozích, pomocné lešení o výšce podlahy do 1,9 m a pro zatížení do 1,5 kPa při vyzdívání nosné konstrukce, náklady na spárování přizdívky ( povrchová úprava vnitřních stěn není součástí zdiva), izolace, omítka vnější a TM. Popis standardu musí vymezit variantu a tloušťku zdiva, tloušťku a druh tepelné izolace, druh a tloušťku přizdívky, vnější povrchovou úpravu a druh obkladu.

Překlad z U profilů pro zdivo Sendwix

Překladem z U profilů pro zdivo Sendvix se rozumí dodávka a uložení tvárnice tvaru U na podpěrnou konstrukci, vložení a dodávka výztuže, zalití dutiny betonovou směsí, odstranění podpěrné konstrukce. Obsahem standardu je i spárování líce. Popis standardu musí vymezit druh a délku překladu.

Izolace soklů perimetrickými deskami

Izolací soklů perimetrickými deskami se rozumí dodávka a izolace soklů deskami z izolace polystyren Perimetr. Obsahem standardu je i lepení desek lepidlem Cemix flex TE, stěrka Cemix flex TE vyztužená sklotextilní síťovinou a povrchová úprava nátěrem, omítkou nebo nopovou fólií. Popis standardu musí vymezit tloušťku desky a druh povrchové úpravy

Vícevrstvé zdivo z KB – Bloku

Vícevrstvým zdivem z KB-Bloku se rozumí ucelený systém zdiva KB-Bloků, tepelné izolace a přizdívky z tvarovek (např.PX 1/10-A) na zdicí směs KB-Blok systém a je určen pro obvodové pláště objektů s nízkým zatížením stěn (přízemní objekty) nebo pro stěny výplňové. Je vhodný pro prostory s vlhkostně normálním prostředím. Obsahem standardu je zdění tj. očištění podkladu pro zdivo, ověření roviny (nivelačním přístrojem, hadicovou vodováhou), navlhčení podkladu vodou, přemístění truhlíku, rozměření a založení stěn, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty, kladení tvárnic včetně mazání styčných spár maltou, půlení tvárnic, provážení hran a koutů svisle olovnicí, provážení výškových bodů, natažení a stočení šňůry, rozmíchání usedlé malty, vyplnění dutin tvarovek betonem C16/20 měkké konzistence a hutnění, nanesení lepícího tmele na izolační desky, protažení zubovou částí hladítka, usazení izolačních desek, přitlačení, srovnání, přichycení hmoždinkami, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a přizdívka tj. očištění podkladu, navlhčení podkladu vodou, navlhčení cihel vodou, přemístění truhlíku, rozměření a založení, rozprostření malty pod ložnou plochu cihel včetně maltování styčných spár, sekání cihel, odříznutí vyteklé malty ze spár, natažení a stočení šňůry, úprava líce zdiva pro spárování, spárování, očištění líce zdiva a TM. Popis standardu musí vymezit tloušťku zdiva, tloušťku a druh tepelné izolace, druh a tloušťku přizdívky.

Osazování podkladních betonových kvádříků

Osazováním podkladních betonových kvádříků se rozumí osazování betonových bloků o objemu do 0,06 m3 na MC. Obsahem standardu je i očištění a navlhčení podkladu, rozměření, rozprostření malty, natažení a stočení šňůry, kladení včetně maltování a přisekání a TM. Popis standardu musí vymezit druh a objem kvádříků.

Vytvoření prostupu ve zdech výplňových

Vytvořením prostupu ve zdech výplňových se rozumí vytvoření prostupu nebo suchých kanálků vodorovných, šikmých, obloukových, zalomených, svislých, ve zdech výplňových z monolitického betonu a železobetonu, trvale osazených vložkami na sraz z dutinových tvarovek, trub, prefabrikátových dílců apod. Obsahem standardu je i polohové zajištění vložek v bednění při betonáži. Popis standardu musí vymezit vnější průřezovou plochu prostupu.

Zdivo výplňové z cihel

Zdivem výplňovým z cihel se rozumí dodávka a zdění zdiva z cihel pálených plných, plných pro režné zdivo, plných lehčených, lícových, podélně i příčně děrovaných, voštinových, z děrovaných kvádrů a z tvarovek různých rozměrů do malty. Obsahem standardu je očištění podkladu pro zdivo, navlhčení podkladu, polití cihel vodou, přemístění truhlíku, rozměření a založení stěn, natažení a stočení šňůry, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty o tl. 1,5 cm pod lože cihel, ukládání cihel na vazbu, sekání cihel, dotažení zdiva pod nosnou konstrukci, vlhčení a zalití spár řídkou maltou, provážení hran a koutů svisle olovnicí, provážení výškových bodů a popsání, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m pro zatížení 1,5 kPa a technologická manipulace. Pro režné zdivo navíc úprava líce zdiva pro spárování a spárování. Popis standardu musí vymezit druh a rozměry pálených cihel nebo tvarovek, druh malty a tloušťku zdiva.

Zdivo výplňové z cihel vápenopískových, betonových a z tvárnic nepálených

Zdivem výplňovým z cihel vápenopískových a betonových a z tvárnic nepálených se rozumí dodávka a zdění zdiva z cihel vápenopískových P 15 na maltu MVC nebo MC, betonových na maltu MC a z tvárnic nepálených (betonových, plynobetonových, siporexových, křemelinových, plynosilikátových, z tvárnic Liapor, Ypor, Ytong apod.) jakékoliv velikosti a značky cementové malty. Obsahem standardu je i očištění podkladu pro zdivo, navlhčení podkladu vodou, přemístění truhlíku, rozměření a založení stěn, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty, kladení tvárnic včetně mazání styčných spár maltou, půlení tvárnic, dotažení zdiva pod nosnou konstrukci, provážení hran a koutů svisle olovnicí, provážení výškových bodů, natažení a stočení šňůry, rozmíchání usedlé malty, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Pro režné zdivo navíc, úprava líce zdiva pro spárování a spárování. Popis standardu musí vymezit název, druh a rozměry cihel a tvárnic a tloušťku zdiva.

Zdivo výplňové z tvárnic suchého zdění

Zdivem z tvárnic suchého zdění se rozumí dodávka a zdění zdiva z tvárnic suchého zdění (TZS ). Obsahem standardu je i rozměření stavby, vytyčení rohů stavby a naznačení na izolační lepenku uložení zdiva, ustavení zakládacího rámu na základ pomocí nivelačního přístroje a vodováhy (výška zakládání – nejvyšší místo základu +40 mm), zarovnání betonu polosuché konzistence mezi trubky rámu, urovnání betonu po celé délce v rámu, posunutí rámu o rozteč a opakování postupu, uložení tvárnic na zhotovený betonový pás (podle struny tvárnic zámky tvárnic se poklepem zatlačí do čerstvého betonu ), kontrola v příčném a podélném směru vodováhou, uložení druhé vrstvy tvárnic která dorovná vrstvou první, usazování tvárnic TSZ na sebe bez malty či jiného pojiva(zámky na spodní ložné ploše vedou ukládanou tvárnici), zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Popis standardu musí vymezit název, druh a rozměry tvárnic a tloušťku zdiva.

Zdivo režné lícované výplňové z cihel šamotových

Zdivem režným lícovaným ze šamotových cihel se rozumí dodávka a zdění zdiva režného (neomítaného) ze šamotových cihel dl. 300 nebo 250 mm na MVC nebo MC. Obsahem standardu je i očištění podkladu pro zdivo, navlhčení podkladu, polití cihel vodou, přemístění truhlíku, rozměření a založení stěn, natažení a stočení šňůry, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty o tl. 1,5 cm pod lože cihel, ukládání cihel na vazbu, sekání cihel, vlhčení a zalití spár řídkou maltou, provážení hran a koutů svisle olovnicí, provážení výškových bodů a popsání, úprava líce zdiva pro spárování, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Popis standardu musí vymezit druh a tloušťku zdiva, druh malty a rozměry šamotových cihel.

Beton prostý nadzákladových zdí výplňových

Betonem prostým nadzákladových zdí výplňových se rozumí zhotovení monolitické konstrukce stěn z betonu prostého. Obsahem standardu je vyklopení betonové směsi z ručního dopravního prostředku, vypuštění betonové směsi z kontejneru, ukládání betonové směsi čerpadlem, ukládání betonové směsi pásovým dopravníkem na automixu, nahození betonové směsi do konstrukce, rozhrnutí betonové směsi v konstrukci, strojní hutnění, vyrovnání a úprava povrchu konstrukce stržením latí, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Popis standardu musí vymezit druh a třídu (značku) betonu a sílu (tloušťku) betonovaných zdí.

Beton železový nadzákladových zdí výplňových

Betonem železovým nadzákladových zdí výplňových se rozumí zhotovení monolitické konstrukce stěn z betonu železového. Obsahem standardu je vyklopení betonové směsi z ručního dopravního prostředku, vypuštění betonové směsi z kontejneru, ukládání betonové směsi čerpadlem, ukládání betonové směsi pásovým dopravníkem na automixu, nahození betonové směsi do konstrukce, rozhrnutí betonové směsi v konstrukci, strojní hutnění, vyrovnání a úprava povrchu konstrukce stržením latí, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Pro beton pohledový přidání plastifikační přísady a pečlivé hutnění při líci konstrukce pro docílení neporušeného maltového povrchu. Popis standardu musí vymezit druh a třídu (značku) betonu a sílu (tloušťku) betonovaných zdí.

Beton lehký hutný nadzákladových zdí výplňových

Betonem lehkým nadzákladových zdí výplňových se rozumí zhotovení monolitické konstrukce stěn z betonu škvárového, perlitového, keramzitového a struskopemzového. Obsahem standardu je vyklopení betonové směsi z ručního dopravního prostředku, vypuštění betonové směsi z kontejneru, ukládání betonové směsi čerpadlem, ukládání betonové směsi pásovým dopravníkem na automixu, nahození betonové směsi do konstrukce, rozhrnutí betonové směsi v konstrukci, strojní hutnění, vyrovnání a úprava povrchu konstrukce stržením latí, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Popis standardu musí vymezit druh a třídu (značku) betonu a sílu (tloušťku) betonovaných zdí.

Bednění svislé nebo šikmé (odkloněné) půdorysně přímé nebo zalomené nadzákladových zdí výplňových

Bedněním svislým nebo šikmým (odkloněným) půdorysně přímým nebo zalomeným nadzákladových zdí se rozumí bednění zdí nosných ve volném prostranství nebo zapažených jamách, rýhách, šachtách včetně případných vzpěr, jednostranné, oboustranné nebo zabudované bednění ISD NOE s padesátinásobnou obratovostí, pokud velkoplošné bednění nepřichází v úvahu bednění z prken (není-li v textu položky uvedeno jiné). V případě použití jiných typů bednění nebo jiné obratovosti je třeba přistoupit k rekalkulaci ceny, podpěrná konstrukce lešení nepřesahující výšku 6 m; pro výpočet zatížení se uvažuje hmotnost betonu 2 750 kg/m3. Bednění se skládá z podpůrné konstrukce a konstrukce vytvářející tvar prvku. Musí být řádně dimenzováno, neboť přenáší tíhu čerstvé betonové směsi, provozního zatížení a zatížení nutného ke stavbě. Bednění je jen pomocnou konstrukcí, proto jej děláme co nejjednodušší, co nejméně pracné, avšak dostatečně tuhé, lehce rozebíratelné, abychom jednotlivé části mohli znovu použít. Obsahem standardu je materiál v množství potřebném k dosažení tvaru konstrukcí rovinných nebo zalomených, montáž, nátěr proti přilnavosti, stažení bednění, odbednění, případné přemístění (i velkoplošných dílců) , demontáž, očištění, roztříštění s uložením, bednění a odbednění zakreslených prostupů, otvorů, ostění, rýh, výstupků, kapes a pod., popř. i nutné vyřezávání otvorů v bednění, do průřezové plochy 0,05 m2 , vzpěry výšky do 6 m pro bednění monolitických volně stojících konstrukcí svislých i šikmých do 30° od svislice, podpěrnou konstrukci pro světlou výšku monolitické konstrukce do 4 m (s příplatkem do 6 m), pokud je uvedena v popisu ceny a TM. Popis standardu musí vymezit umístění, požadovanou tuhost, přesnost povrchu, druh a rozměry bednění.

Výztuž nadzákladových zdí výplňových z betonářské oceli, ze svařovaných sítí tažených a ze svařovaných sítí z drátu typu KARI

Výztuží nadzákladových zdí se rozumí výztuž z tyčové betonářské oceli (pruty) rovné i spirálové, nosné, nenosné (tahové, tlakové, příčné, smykové, rozdělovací apod.), výztuž ze svařovaných sítí včetně nutných přesahů nebo prokládaných vrstev, výztuž ostatní tyčová (pruty) pomocná určená pro zajištění polohy statické výztuže (kostry), jako jednoduché stoličky (stojánky), popř. věšáky z tyčí (jejichž hmotnost se započte do celkové hmotnosti výztuže) a výztuž z armakošů. Výztuž je nedílnou součástí železobetonových konstrukcí zaručující její požadované vlastnosti. Obsahem standardu je dodání tyčové výztuže (polotovaru) nastříhané a ohýbané podle projektu a její uložení, dodání svařovaných sítí ve svítcích s jejich vyrovnáním do roviny, popř. dodání plošně rovných sítí, jejich stříhání a uložení, ostatní drobný materiál v projektu neuváděný jako jsou nekovové podložky pod výztuž i případné distanční vložky mezi výztuž a stěny bednění, ocelové pásky, popř. drát, skoby, hřeby a pod., které se v hmotnosti nevykazují, vázání výztuže drátem nebo přivařování (bodové svary) nahrazující vázání, popř. též vázání (bodové přivařování) tyčové výztuže do koster (armokošů) vkládaných v celku do bednění a TM. Popis standardu musí vymezit druh, materiál a tvar výztuže.

Vytvoření prostupu ve zdech obkladových

Vytvořením prostupu ve zdech obkladových se rozumí vytvoření prostupu nebo suchých kanálků vodorovných, šikmých, obloukových, zalomených, svislých, ve zdech obkladových z monolitického betonu a železobetonu, trvale osazených vložkami na sraz z dutinových tvarovek, trub, prefabrikátových dílců apod. Obsahem standardu je i polohové zajištění vložek v bednění při betonáži. Popis standardu musí vymezit vnější průřezovou plochu prostupu.

Zdivo obkladové režné zděné na jakoukoliv cementovou maltu současně se zdivem obkládaným bez spárování z kamene z kamene lomařsky upraveného tř.I

Zdivem obkladovým režným zděným na jakoukoliv cementovou maltu současně se zdivem obkládaným bez spárování z kamene se rozumí dodávka a zdění zdiva z kamene lomařsky upraveného tř. I soklové (hranolové) nebo kyklopské (víceúhelníkové). Obsahem standardu je i nutné přisekání kamene do spár i v líci při zdění, očištění podkladu, ukládání kamene s vynecháním prostupů všech druhů, zatření malty na poslední vrstvě. Popis standardu musí vymezit druh a rozměry zdiva.

Zdivo obkladové režné zděné na jakoukoliv cementovou maltu řádkové nebo svisle provazované nebo kvádrové hrubě špicované či jemně pemrlované bez spárování

Zdivem obkladovým režným zděným na jakoukoliv cementovou maltu současně se zdivem obkládaným bez spárování z kamene se rozumí dodávka a zdění zdiva řádkového nebo svisle provazovaného nebo kvádrového hrubého špicovaného či jemně pemrlovaného z kvádrů nebo kopáků nebo haklíků. Obsahem standardu je i nutné přisekání kamene do spár i v líci při zdění, očištění podkladu, ukládání kamene s vynecháním prostupů všech druhů, zatření malty na poslední vrstvě. Popis standardu musí vymezit druh a rozměry zdiva.

Zdivo obkladové z cihel

Zdivem obkladovým z cihel se rozumí dodávka a zdění zdiva obkladového z cihel pálených plných, plných pro režné zdivo, plných lehčených, lícových, podélně i příčně děrovaných, voštinových, z děrovaných kvádrů a z tvarovek různých rozměrů do malty. Obsahem standardu je očištění podkladu pro zdivo, navlhčení podkladu, polití cihel vodou, přemístění truhlíku, rozměření a založení stěn, natažení a stočení šňůry, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty o tl. 1,5 cm pod lože cihel, ukládání cihel na vazbu, sekání cihel, vlhčení a zalití spár řídkou maltou, provážení hran a koutů svisle olovnicí, provážení výškových bodů a popsání, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m pro zatížení 1,5 kPa a technologická manipulace. Pro režné zdivo navíc úprava líce zdiva pro spárování a spárování. Popis standardu musí vymezit druh a rozměry pálených cihel nebo tvarovek, druh malty a tloušťku zdiva.

Zdivo obkladové z cihel vápenopískových, betonových a z tvárnic nepálených

Zdivem obkladovým z cihel vápenopískových a betonových a z tvárnic nepálených se rozumí dodávka a zdění zdiva obkladového z cihel vápenopískových P 15 na maltu MVC nebo MC, betonových na maltu MC a z tvárnic nepálených (betonových, plynobetonových, siporexových, křemelinových, plynosilikátových, z tvárnic Liapor, Ypor, Ytong apod.) jakékoliv velikosti a značky cementové malty. Obsahem standardu je i očištění podkladu pro zdivo, navlhčení podkladu vodou, přemístění truhlíku, rozměření a založení stěn, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty, kladení tvárnic včetně mazání styčných spár maltou, půlení tvárnic, provážení hran a koutů svisle olovnicí, provážení výškových bodů, natažení a stočení šňůry, rozmíchání usedlé malty, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Pro režné zdivo navíc, úprava líce zdiva pro spárování a spárování. Popis standardu musí vymezit název, druh a rozměry cihel a tvárnic a tloušťku zdiva.

Zdivo režné lícované obkladové z cihel šamotových

Zdivem obkladovým režným lícovaným ze šamotových cihel se rozumí dodávka a zdění zdiva obkladového režného (neomítaného) ze šamotových cihel dl. 300 nebo 250 mm na MVC nebo MC. Obsahem standardu je i očištění podkladu pro zdivo, navlhčení podkladu, polití cihel vodou, přemístění truhlíku, rozměření a založení stěn, natažení a stočení šňůry, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty o tl. 1,5 cm pod lože cihel, ukládání cihel na vazbu, sekání cihel, vlhčení a zalití spár řídkou maltou, provážení hran a koutů svisle olovnicí, provážení výškových bodů a popsání, úprava líce zdiva pro spárování, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Popis standardu musí vymezit druh a tloušťku zdiva, druh malty a rozměry šamotových cihel.

Beton prostý nadzákladových zdí obkladových

Betonem prostým nadzákladových zdí obkladových se rozumí zhotovení monolitické konstrukce stěn obkladových z betonu prostého. Obsahem standardu je vyklopení betonové směsi z ručního dopravního prostředku, vypuštění betonové směsi z kontejneru, ukládání betonové směsi čerpadlem, ukládání betonové směsi pásovým dopravníkem na automixu, nahození betonové směsi do konstrukce, rozhrnutí betonové směsi v konstrukci, strojní hutnění, vyrovnání a úprava povrchu konstrukce stržením latí, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Popis standardu musí vymezit druh a třídu (značku) betonu a sílu (tloušťku) betonovaných zdí.

Beton železový nadzákladových zdí obkladových

Betonem železovým nadzákladových zdí obkladových se rozumí zhotovení monolitické konstrukce stěn obkladových z betonu železového. Obsahem standardu je vyklopení betonové směsi z ručního dopravního prostředku, vypuštění betonové směsi z kontejneru, ukládání betonové směsi čerpadlem, ukládání betonové směsi pásovým dopravníkem na automixu, nahození betonové směsi do konstrukce, rozhrnutí betonové směsi v konstrukci, strojní hutnění, vyrovnání a úprava povrchu konstrukce stržením latí, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Pro beton pohledový přidání plastifikační přísady a pečlivé hutnění při líci konstrukce pro docílení neporušeného maltového povrchu. Popis standardu musí vymezit druh a třídu (značku) betonu a sílu (tloušťku) betonovaných zdí.

Beton lehký hutný nadzákladových zdí obkladových

Betonem lehkým nadzákladových zdí obkladových se rozumí zhotovení monolitické konstrukce stěn obkladových z betonu škvárového, perlitového, keramzitového a struskopemzového. Obsahem standardu je vyklopení betonové směsi z ručního dopravního prostředku, vypuštění betonové směsi z kontejneru, ukládání betonové směsi čerpadlem, ukládání betonové směsi pásovým dopravníkem na automixu, nahození betonové směsi do konstrukce, rozhrnutí betonové směsi v konstrukci, strojní hutnění, vyrovnání a úprava povrchu konstrukce stržením latí, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Popis standardu musí vymezit druh a třídu (značku) betonu a sílu (tloušťku) betonovaných zdí.

Bednění svislé nebo šikmé (odkloněné) půdorysně přímé nebo zalomené nadzákladových zdí obkladových

Bedněním svislým nebo šikmým (odkloněným) půdorysně přímým nebo zalomeným nadzákladových zdí obkladových se rozumí bednění zdí obkladových ve volném prostranství nebo zapažených jamách, rýhách, šachtách včetně případných vzpěr, jednostranné, oboustranné nebo zabudované:
bednění ISD NOE s padesátinásobnou obratovostí, pokud velkoplošné bednění nepřichází v úvahu bednění z prken (není-li v textu položky uvedeno jiné). V případě použití jiných typů bednění nebo jiné obratovosti je třeba přistoupit k rekalkulaci ceny, podpěrná konstrukce lešení nepřesahující výšku 6 m; pro výpočet zatížení se uvažuje hmotnost betonu 2 750 kg/m3. Bednění se skládá z podpůrné konstrukce a konstrukce vytvářející tvar prvku. Musí být řádně dimenzováno, neboť přenáší tíhu čerstvé betonové směsi, provozního zatížení a zatížení nutného ke stavbě. Bednění je jen pomocnou konstrukcí, proto jej děláme co nejjednodušší, co nejméně pracné, avšak dostatečně tuhé, lehce rozebíratelné, abychom jednotlivé části mohli znovu použít. Obsahem standardu je materiál v množství potřebném k dosažení tvaru konstrukcí rovinných nebo zalomených, montáž, nátěr proti přilnavosti, stažení bednění, odbednění, případné přemístění (i velkoplošných dílců) , demontáž, očištění, roztříštění s uložením, bednění a odbednění zakreslených prostupů, otvorů, ostění, rýh, výstupků, kapes a pod., popř. i nutné vyřezávání otvorů v bednění, do průřezové plochy 0,05 m2 , vzpěry výšky do 6 m pro bednění monolitických volně stojících konstrukcí svislých i šikmých do 30° od svislice, podpěrnou konstrukci pro světlou výšku monolitické konstrukce do 4 m (s příplatkem do 6 m), pokud je uvedena v popisu ceny a TM. Popis standardu musí vymezit umístění, požadovanou tuhost, přesnost povrchu, druh a rozměry bednění.

Výztuž nadzákladových zdí obkladových z betonářské oceli, ze svařovaných sítí tažených a ze svařovaných sítí z drátu typu KARI

Výztuží nadzákladových zdí obkladových se rozumí dodávka a výztuž z tyčové betonářské oceli (pruty) rovné i spirálové, nosné, nenosné (tahové, tlakové, příčné, smykové, rozdělovací apod.), výztuž ze svařovaných sítí včetně nutných přesahů nebo prokládaných vrstev, výztuž ostatní tyčová (pruty) pomocná určená pro zajištění polohy statické výztuže (kostry), jako jednoduché stoličky (stojánky), popř. věšáky z tyčí (jejichž hmotnost se započte do celkové hmotnosti výztuže) a výztuž z armakošů. Výztuž je nedílnou součástí železobetonových konstrukcí zaručující její požadované vlastnosti. Obsahem standardu je dodání tyčové výztuže (polotovaru) nastříhané a ohýbané podle projektu a její uložení, dodání svařovaných sítí ve svítcích s jejich vyrovnáním do roviny, popř. dodání plošně rovných sítí, jejich stříhání a uložení, ostatní drobný materiál v projektu neuváděný jako jsou nekovové podložky pod výztuž i případné distanční vložky mezi výztuž a stěny bednění, ocelové pásky, popř. drát, skoby, hřeby a pod., které se v hmotnosti nevykazují, vázání výztuže drátem nebo přivařování (bodové svary) nahrazující vázání, popř. též vázání (bodové přivařování) tyčové výztuže do koster (armokošů) vkládaných v celku do bednění a TM. Popis standardu musí vymezit druh, materiál a tvar výztuže.

Předsádkový beton konstrukcí vodních staveb

Předsádkovým betonem konstrukcí vodních staveb se rozumí lícovaný beton s přísadou minerální drti s viditelným povrchem bez úpravy nátěrem, omítkou nebo obkladem. Jeho povrch se různým způsobem zkrášluje (např. kamenickým opracováním, štokováním apod.). Provádí se společně s betonáží konstrukce do posuvného bednění. Popis standardu musí vymezit zn. betonu, tloušťku konstrukce, druh minerální drti předsádky a povrchovou úpravu.

Zdivo komínů a ventilací volně stojících

Zdivem komínů a ventilací volně stojících se rozumí dodávka a zdění komínů a ventilací volně stojících z cihel pálených plných, děrovaných, lícových, vápenopískových nebo šamotových, pod omítku nebo režné na maltu MVC nebo MC. Obsahem standardu je očištění podkladu pro zdivo, navlhčení podkladu vodou, polití cihel vodou, přemístění truhlíku, rozměření a založení komínů, natažení a stočení šňůry, rozprostření malty, kladení cihel na vazbu, sekání cihel, zalití spár řídkou maltou včetně vlhčení zdi, provážení rohů a koutů, vložení a tažení komínových špalíků, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m, pro režné zdivo navíc úprava zdiva pro spárování včetně vybrání cihel a TM. Popis standardu musí vymezit rozměry komína a průduchů a rozměry a druh cihel a povrchovou úpravu.

Komín kompletní Schiedel

Komínem kompletním Schiedel se rozumí dodávka a montáž komínových systémů:

Obsahem standardu je dle systému dodávka a montáž základové soupravy, komínových tvárnic, šamotových vložek základních, šamotových vložek pro připojení kouřovodu, šamotových vložek pro komínová dvířka, spárování žáruvzdornou hmotou, krakorcová deska, krycí deska, dilatační manžeta, podstavec pro odvod kondenzátu, vystřeďovací díly, souprava mřížek pro nasávání, napojovací díly, napojovací hlava pro obezdění, komínová hlava, vnější plášť nadstřešní hlavy komína, pomocné lešení, TM. Popis standardu musí vymezit systém komína a rozměry komína a průduchů.

Pouzdro komínového průduchu z cihel šamotových

Pouzdrem komínového průduchu se rozumí dodávka a montáž pouzdra komínového průduchu z cihel šamotových včetně sopouchu s dilatační mezerou od okolního zdiva komínového pláště, prováděné současně při zdění na maltu MVC MC nebo žárovzdornou. Popis standardu musí vymezit rozměry komína, průduchů a druh povrchové úpravy průduchu (omítka, spárování).

Pouzdro komínového průduchu ze šamotových vložek

Pouzdrem komínového průduchu ze šamotových vložek se rozumí dodávka a montáž pouzdra komínového průduchu včetně sopouchu, čistícího a vybíracího otvoru ze šamotových kyselinovzdorných komínových kruhových vložek spojovaných na kyselinovzdorný tmel, současně vyzdívaného do svislé průběžné dutiny čtvercového půdorysu okolního cihelného zdiva. Obsahem standardu je i vystředění a vyklínování vložek, vnější obsyp perlitem nebo a plné ovinutím rohoží odolávající teplu a dodání vložek. Popis standardu musí vymezit vnitřní průměr vložek.

Pouzdro komínového průduchu z pálených drenážek

Pouzdrem komínového průduchu z pálených drenážek se rozumí dodávka a montáž pouzdra komínového průduchu včetně sopouchu vyzdívaného z pálených drenážek současně při zdění komínového zdiva. Obsahem standardu je i vystředění a vyklínování vložek a dodání vložek. Popis standardu musí vymezit vnitřní průměr vložek.

Vytvoření prostupu ve zdech půdních

Vytvořením prostupu ve zdech půdních se rozumí vytvoření prostupu nebo suchých kanálků vodorovných, šikmých, obloukových, zalomených, svislých, ve zdech půdních z monolitického betonu a železobetonu, trvale osazených vložkami na sraz z dutinových tvarovek, trub, prefabrikátových dílců apod. Obsahem standardu je i polohové zajištění vložek v bednění při betonáži. Popis standardu musí vymezit vnější průřezovou plochu prostupu.

Zdivo půdní, štítové, nadstřešní a poprsní z cihel

Zdivem půdním, štítovým, nadstřešním a poprsním z cihel se rozumí dodávka a zdění zdiva nosného z cihel pálených plných, plných pro režné zdivo, plných lehčených, lícových, podélně i příčně děrovaných, voštinových, z děrovaných kvádrů a z tvarovek různých rozměrů do malty.
Obsahem standardu je očištění podkladu pro zdivo, navlhčení podkladu, polití cihel vodou, přemístění truhlíku, rozměření a založení stěn, natažení a stočení šňůry, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty o tl. 1,5 cm pod lože cihel, ukládání cihel na vazbu, sekání cihel, vlhčení a zalití spár řídkou maltou, provážení hran a koutů svisle olovnicí, provážení výškových bodů a popsání, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m pro zatížení 1,5 kPa a technologická manipulace. Pro režné zdivo navíc úprava líce zdiva pro spárování a spárování. Popis standardu musí vymezit druh a rozměry pálených cihel nebo tvarovek, druh malty a tloušťku zdiva.

Zdivo půdní, štítové, nadstřešní a poprsní z cihel vápenopískových, betonových a z tvárnic nepálených

Zdivem z cihel vápenopískových a betonových a z tvárnic nepálených se rozumí dodávka a zdění zdiva z cihel vápenopískových P 15 na maltu MVC nebo MC, betonových na maltu MC a z tvárnic nepálených (betonových, plynobetonových, siporexových, křemelinových, plynosilikátových, z tvárnic Liapor, Ypor, Ytong apod.) jakékoliv velikosti a značky cementové malty. Obsahem standardu je i očištění podkladu pro zdivo, navlhčení podkladu vodou, přemístění truhlíku, rozměření a založení stěn, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty, kladení tvárnic včetně mazání styčných spár maltou, půlení tvárnic, provážení hran a koutů svisle olovnicí, provážení výškových bodů, natažení a stočení šňůry, rozmíchání usedlé malty, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Pro režné zdivo navíc, úprava líce zdiva pro spárování a spárování. Popis standardu musí vymezit název, druh a rozměry cihel a tvárnic a tloušťku zdiva.

Zdivo režné lícované půdní, štítové, nadstřešní a poprsní z cihel šamotových

Zdivem režným lícovaným ze šamotových cihel se rozumí dodávka a zdění zdiva režného (neomítaného) ze šamotových cihel dl. 300 nebo 250 mm na MVC nebo MC. Obsahem standardu je i očištění podkladu pro zdivo, navlhčení podkladu, polití cihel vodou, přemístění truhlíku, rozměření a založení stěn, natažení a stočení šňůry, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty o tl. 1,5 cm pod lože cihel, ukládání cihel na vazbu, sekání cihel, vlhčení a zalití spár řídkou maltou, provážení hran a koutů svisle olovnicí, provážení výškových bodů a popsání, úprava líce zdiva pro spárování, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Popis standardu musí vymezit druh a tloušťku zdiva, druh malty a rozměry šamotových cihel.

Beton prostý nadzákladových zdí půdních, štítových a poprsních

Betonem prostým nadzákladových zdí půdních, štítových a poprsních se rozumí zhotovení monolitické konstrukce stěn z betonu prostého. Obsahem standardu je vyklopení betonové směsi z ručního dopravního prostředku, vypuštění betonové směsi z kontejneru, ukládání betonové směsi čerpadlem, ukládání betonové směsi pásovým dopravníkem na automixu, nahození betonové směsi do konstrukce, rozhrnutí betonové směsi v konstrukci, strojní hutnění, vyrovnání a úprava povrchu konstrukce stržením latí, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Popis standardu musí vymezit druh a třídu (značku) betonu a sílu (tloušťku) betonovaných zdí.

Beton železový nadzákladových zdí půdních, štítových a poprsních

Betonem železovým nadzákladových zdí půdních, štítových a poprsních se rozumí zhotovení monolitické konstrukce stěn z betonu železového. Obsahem standardu je vyklopení betonové směsi z ručního dopravního prostředku, vypuštění betonové směsi z kontejneru, ukládání betonové směsi čerpadlem, ukládání betonové směsi pásovým dopravníkem na automixu, nahození betonové směsi do konstrukce, rozhrnutí betonové směsi v konstrukci, strojní hutnění, vyrovnání a úprava povrchu konstrukce stržením latí, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Pro beton pohledový přidání plastifikační přísady a pečlivé hutnění při líci konstrukce pro docílení neporušeného maltového povrchu. Popis standardu musí vymezit druh a třídu (značku) betonu a sílu (tloušťku) betonovaných zdí.

Beton lehký hutný nadzákladových zdí půdních, štítových a poprsních

Betonem lehkým nadzákladových zdí půdních, štítových a poprsních se rozumí zhotovení monolitické konstrukce stěn z betonu škvárového, perlitového, keramzitového a struskopemzového. Obsahem standardu je vyklopení betonové směsi z ručního dopravního prostředku, vypuštění betonové směsi z kontejneru, ukládání betonové směsi čerpadlem, ukládání betonové směsi pásovým dopravníkem na automixu, nahození betonové směsi do konstrukce, rozhrnutí betonové směsi v konstrukci, strojní hutnění, vyrovnání a úprava povrchu konstrukce stržením latí, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Popis standardu musí vymezit druh a třídu (značku) betonu a sílu (tloušťku) betonovaných zdí.

Bednění svislé nebo šikmé (odkloněné) půdorysně přímé nebo zalomené nadzákladových zdí půdních, štítových a poprsních

Bedněním svislým nebo šikmým (odkloněným) půdorysně přímým nebo zalomeným nadzákladových zdí se rozumí bednění zdí půdních, štítových a poprsních ve volném prostranství nebo zapažených jamách, rýhách, šachtách včetně případných vzpěr, jednostranné, oboustranné nebo zabudované:
bednění ISD NOE s padesátinásobnou obratovostí, pokud velkoplošné bednění nepřichází v úvahu bednění z prken (není-li v textu položky uvedeno jiné). V případě použití jiných typů bednění nebo jiné obratovosti je třeba přistoupit k rekalkulaci ceny, podpěrná konstrukce lešení nepřesahující výšku 6 m; pro výpočet zatížení se uvažuje hmotnost betonu 2 750 kg/m3.
Bednění se skládá z podpůrné konstrukce a konstrukce vytvářející tvar prvku. Musí být řádně dimenzováno, neboť přenáší tíhu čerstvé betonové směsi, provozního zatížení a zatížení nutného ke stavbě. Bednění je jen pomocnou konstrukcí, proto jej děláme co nejjednodušší, co nejméně pracné, avšak dostatečně tuhé, lehce rozebíratelné, abychom jednotlivé části mohli znovu použít. Obsahem standardu je materiál v množství potřebném k dosažení tvaru konstrukcí rovinných nebo zalomených, montáž, nátěr proti přilnavosti, stažení bednění, odbednění, případné přemístění (i velkoplošných dílců) , demontáž, očištění, roztříštění s uložením, bednění a odbednění zakreslených prostupů, otvorů, ostění, rýh, výstupků, kapes a pod., popř. i nutné vyřezávání otvorů v bednění, do průřezové plochy 0,05 m2 , vzpěry výšky do 6 m pro bednění monolitických volně stojících konstrukcí svislých i šikmých do 30° od svislice, podpěrnou konstrukci pro světlou výšku monolitické konstrukce do 4 m (s příplatkem do 6 m), pokud je uvedena v popisu ceny a TM. Popis standardu musí vymezit umístění, požadovanou tuhost, přesnost povrchu, druh a rozměry bednění.

Výztuž nadzákladových zdí půdních, štítových a poprsních z betonářské oceli, ze svařovaných sítí tažených a ze svařovaných sítí z drátu typu KARI

Výztuží nadzákladových zdí půdních, štítových a poprsních se rozumí dodávka a výztuž z tyčové betonářské oceli (pruty) rovné i spirálové, nosné, nenosné (tahové, tlakové, příčné, smykové, rozdělovací apod.), výztuž ze svařovaných sítí včetně nutných přesahů nebo prokládaných vrstev, výztuž ostatní tyčová (pruty) pomocná určená pro zajištění polohy statické výztuže (kostry), jako jednoduché stoličky (stojánky), popř. věšáky z tyčí (jejichž hmotnost se započte do celkové hmotnosti výztuže) a výztuž z armakošů. Výztuž je nedílnou součástí železobetonových konstrukcí zaručující její požadované vlastnosti. Obsahem standardu je dodání tyčové výztuže (polotovaru) nastříhané a ohýbané podle projektu a její uložení, dodání svařovaných sítí ve svítcích s jejich vyrovnáním do roviny, popř. dodání plošně rovných sítí, jejich stříhání a uložení, ostatní drobný materiál v projektu neuváděný jako jsou nekovové podložky pod výztuž i případné distanční vložky mezi výztuž a stěny bednění, ocelové pásky, popř. drát, skoby, hřeby a pod., které se v hmotnosti nevykazují, vázání výztuže drátem nebo přivařování (bodové svary) nahrazující vázání, popř. též vázání (bodové přivařování) tyčové výztuže do koster (armokošů) vkládaných v celku do bednění a TM. Popis standardu musí vymezit druh, materiál a tvar výztuže.

Montáž komínové desky

Montáží komínové desky se rozumí osazení komínové desky pro ukončení komínu. Obsahem standardu je i rozměření a vyznačení obrysu, rozprostření cementové malty pod ložnou plochu a osazení desky do vodorovné polohy, odstranění klínů, zmonolitnění spoje, odříznutí malty a TM jeřábem.

Ukončující vrstvy z cihel pálených

Ukončujícími vrstvami z cihel se rozumí zdění ukončující nenosné, krycí vrstvy vystavené přímo povětrnosti (déšť, sníh) např. požárních příček nad střechou, ohradních zdí, plotů, nadezdívek nechráněných oplechováním, obvykle ve sklonu a s přesahem proti stékání dešťové vody po zdi, vodorovné nebo šikmé, na cementovou maltu, bez spárování včetně dodávky cihel. Obsahem standardu je i maltování, navlhčení cihel, kladení a přisekání cihel, vyplňování a zatření styčných spár maltou, očištění povrchu a TM. Popis standardu musí vymezit druh a způsob kladení (nastojato nebo naležato) cihel.

Komínové a ventilační krycí desky z betonu

Komínovými a ventilačními krycími deskami se rozumí zhotovení komínových a ventilačních krycích desek s přesahem nebo bez přesahu s povrchem vyhlazeným ve spádu k okrajům. Obsahem standardu je i bednění, vložení výztuže, potěr nebo vyhlazení směrem k okrajům a TM. Popis standardu musí vymezit tř. betonu, druh výztuže a rozměry krycí desky.

Osazení kamenných krycích desek

Osazením kamenných krycích desek se rozumí osazení kamenných krycích desek na jakoukoliv cementovou maltu do tloušťky desky 300 mm. Obsahem standardu je i vyspárování a vypálení spár a TM. Popis standardu musí vymezit druh a rozměry desky.

Osazení překladů a římsovek a překlady z tvarovek U

Osazováním překladů a římsovek se rozumí:

Obsahem standardu je pro:

Popis standardu musí vymezit druh a rozměry překladů a římsovek.

Překlad z profilu UPA Ytong nenosný a z Liaporbetonu nosný

Překladem UPA Ytong nenosným se rozumí dodávka a osazení překladu UPA Ytong (bez podpěrné konstrukce) a překladem z Liaporbetonu se rozumí dodávka a osazování překladů nosných Liapor PN, Liapor PS, Liapor PSI. Obsahem standardu je i rozprostření malty pod ložnou plochu překladu, osazení překladu do vodorovné polohy (pro UPA Ytong na podpěrnou konstrukci) včetně začištění vytlačené malty, zalití svislých spár cementovou maltou, pro překlad UPA Ytong ještě vylití betonem a TM. Popis standardu musí vymezit druh a rozměry překladů.

Překlad Porotherm, Jistrop plochý

Překladem Porotherm, Jistrop plochým se rozumí dodávka a ruční osazování keramických překladů při provádění zděných konstrukcí. Ploché překlady nejsou nosné samy o sobě. Nosnými se stávají až ve spojení s vyzděnou nebo vybetonovanou spolupůsobící nadezdívkou - tlakovou zónou (překlad spřažený). Obsahem standardu je i dodávka překladu, vlhčení překladu, rozprostření malty pod ložnou plochu, osazení překladu do vodorovné polohy včetně začištění vytlačené malty, zalití svislých spár maltou a TM. Popis standardu musí vymezit druh a rozměry překladu.

Překlad Porotherm, Jistrop vysoký

Překladem Porotherm, Jistrop vysokým se rozumí dodávka a ruční osazování keramických překladů při provádění zděných konstrukcí. Vysoké překlady nevyžadují tlakovou nadezdívku.
Obsahem standardu je i dodávka překladu, vlhčení překladu, rozprostření malty pod ložnou plochu, osazení překladu do vodorovné polohy včetně začištění vytlačené malty, zalití svislých spár maltou a TM. Popis standardu musí vymezit druh a rozměry překladu.

Překlad Porotherm RONO

Překladem Porotherm RONO se rozumí dodávka a osazení roletového překladu Porotherm RONO, který se skládá ze dvou částí – nosného překladu RONO A a roletového překladu RONO B. Obsahem standardu je i dodávka překladů, vlhčení překladů, rozprostření malty pod ložnou plochu, osazení překladů do vodorovné polohy včetně začištění vytlačené malty, zalití svislých spár maltou a TM a dále podepření překladů v montážním stavu pro překlad typu RONO A pod každým stropním nosníkem uloženým na překlad a pro typ RONO B jednou podporou uprostřed (při délce překladu nad 2500 mm dvěma podporami ve třetinách délky), dodávka a uložení tepelné izolace vodorovné a horní svislé nad překladem RONO B z pěnového polystyrénu tl. 70 mm. Popis standardu musí vymezit druh a rozměry překladu.

Překlad roletový univerzální Heluz – Batima

Obsahem standardu je očištění podkladu pod překladem, navlhčení podkladu vodou, rozprostření malty pod ložnou plochou, osazení překladupomocí zvedacího mechanizmu do vodorovné polohy včetně začištění vytlačené malty.

Zdivo římsové a klenbových pásů z cihel

Zdivem římsovým z cihel se rozumí dodávka a zdění zdiva říms z cihel pálených plných, plných pro režné zdivo, plných lehčených, lícových, podélně i příčně děrovaných, voštinových, z děrovaných kvádrů a z tvarovek různých rozměrů do malty a zdivem klenbových pásů se rozumí dodávka a zdivo z cihel pálených plných, vyzdívané na připravenou skruž, při jakékoliv vzdálenosti podpěr. Obsahem standardu je očištění podkladu pro zdivo, navlhčení podkladu, polití cihel vodou, přemístění truhlíku, rozměření a založení stěn, natažení a stočení šňůry, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty o tl. 1,5 cm pod lože cihel, ukládání cihel na vazbu, sekání cihel, vlhčení a zalití spár řídkou maltou, provážení hran a koutů svisle olovnicí, provážení výškových bodů a popsání, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m pro zatížení 1,5 kPa a technologická manipulace. Pro režné zdivo navíc úprava líce zdiva pro spárování a spárování. Popis standardu musí vymezit druh a rozměry pálených cihel nebo tvarovek, druh malty a tloušťku zdiva.

Nadezdívka tlakové zóny plochých překladů Porotherm

Nadezdívkou tlakové zóny plochých překladů se rozumí nadezdívka plochých překladů POROTHERM

Výška nadezdívky je 16,7 cm. Je nutné promaltování ložných i styčných spár mezi cihlami. Minimální tloušťka ložné i styčné spáry je 10 mm. Obsahem standardu je polití cihel, zhotovení maltového lože na překladech, kladení cihel, plné promaltování ložných a styčných spár maltou (minimální tl. 10 mm), seříznutí cihel, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM.

Beton klenbových pásů a říms pro běžné stavební práce

Betonem klenbových pásů a říms se rozumí vybetonování klenbových pásů do předem připraveného případně zaarmovaného bednění (bez bednění a armování). Obsahem standardu je i nahození betonové směsi do konstrukce, rozhrnutí a hutnění, vyrovnání povrchu, zatření dřevěným hladítkem a TM. Popis standardu musí vymezit druh tř. betonu.

Nadbetonování tlakové zóny plochých překladů Porotherm

Ploché překlady Porotherm jsou nenosné. Nosnými se stávají nadbetonováním tlakové zóny plochých překladů Porotherm o výšce nadbetonávky 16,7 cm betonem B 20. Obsahem standardu je zhotovení bednění (podpěrná konstrukce v osazování překladů), nahození betonové směsy do konstrukce, rozhrnutí betonové směsi v konstrukci, ruční hutnění, vyrovnání a úprava povrchu konstrukce hlazením dřevěným hladítkem, odbednění, zhotovení a rozebrání pomocného lešení do výše 1,9 m a TM. Popis standardu musí vymezit šířku zdiva.

Římsy zdí a valů, překlady, římsy mostní, římsy a klenbové pásy a ztužující pásy kleneb z betonu železového

Římsami zdí a valů, překladů, klenbových pásů a ztužujících pásů kleneb z betonu železového se rozumí zhotovení monolitické konstrukce uložením betonu do předem připravené konstrukce:

Obsahem standardu je ukládání betonové směsi dopravené na místo konstrukce nebo přímo do bednění nebo po částech (z nádob) bezprostředně u bedněné konstrukce, je-li to nezbytné, hutnění, ošetřování betonu po dobu tuhnutí (podle ČSN), kropení vybetonované konstrukce, její ochrana před počátečním vysycháním a před účinky povětrnosti, ochrana (zábrana vstupu) před mechanickým poškozením, vyspravení hnízd na povrchu a závad po uštípaných a ohnutých koncích stahovacích drátů, stahovacích pásků a pod.(pod omítku), odsekání betonu vytlačeného ze spár bednění, pokud přesahuje líc tloušťky postřiku pod předpokládanou omítku, vyrovnání a zahlazení povrchu pod vodorovnou izolaci,technologickou manipulaci a pro klenby pomocné lešení do výše 1,9 m. Popis standardu musí vymezit druh a tř. betonu.

Bednění a odstranění bednění říms zdí a valů, překladů, říms mostních, říms a klenbových pásů a ztužujících pásů kleneb

Bedněním říms zdí a valů, překladů, říms mostních, říms a klenbových pásů a ztužujících pásů kleneb se rozumí zhotovení a odstranění bednění:

Obsahem standardu je materiál v množství potřebném k dosažení tvaru konstrukcí rovinných nebo zalomených, montáž, nátěr proti přilnavosti, stažení bednění, odbednění, případné přemístění (i velkoplošných dílců) , demontáž, očištění, roztříštění s uložením, bednění a odbednění zakreslených prostupů, otvorů, ostění, rýh, výstupků, kapes a pod., popř. i nutné vyřezávání otvorů v bednění, do průřezové plochy 0,05 m2 , vzpěry výšky do 6 m pro bednění monolitických volně stojících konstrukcí svislých i šikmých do 30° od svislice, podpěrnou konstrukci pro světlou výšku monolitické konstrukce do 4 m (s příplatkem do 6 m), pokud je uvedena v popisu ceny a TM. Popis standardu musí vymezit druh, tvar a rozměry bednění.

Výztuž klenbových pásů, říms, žlabů, překladů a věnců z betonářské oceli a svařovaných sítí

Výztuží klenbových pásů, říms, překladů a věnců z betonářské oceli a svařovaných sítí se rozumí zhotovení výztuže z jakýchkoliv průměrů výztužných ocelových tyčí a ze svařovaných sítí z drátů ocelových tažených nebo ze svařovaných sítí z drátu typu KARI včetně ztužidel. Obsahem standardu je dodání tyčové výztuže (polotovaru) nastříhané a ohýbané podle projektu a její uložení, dodání svařovaných sítí ve svítcích s jejich vyrovnáním do roviny, popř. dodání plošně rovných sítí, jejich stříhání a uložení, ostatní drobný materiál v projektu neuváděný jako jsou nekovové podložky pod výztuž i případné distanční vložky mezi výztuž a stěny bednění, ocelové pásky, popř. drát, skoby, hřeby a pod., které se v hmotnosti nevykazují, vázání výztuže drátem nebo přivařování (bodové svary) nahrazující vázání, popř. též vázání (bodové přivařování) tyčové výztuže do koster (armokošů) vkládaných v celku do bednění a TM. Popis standardu musí vymezit název (např. kruhové, žebírkové), tvar, průměr, váhu a značku oceli tyčí; průměry drátů, rozměry oka, materiál a povrchovou úpravu sítí; tvar a provedení výztuže (výkresy statiky).

Výplň spár římsových tvárnic mostů a opěrných zdí MC s vyspárováním

Obsahem standardu je vyčištění spáry stlačeným vzduchem, příprava cementové malty, bednění spáry podhledu, výplň spáry maltou, vyspárování a odstranění přebytečné malty, odbednění spáry.

Ukončující římsy zdí s torkretovým pláštěm z aktivované malty

Ukončující římsou zdí s torkretovým pláštěm z aktivované malty se rozumí zhotovení monolitické konstrukce římsy z aktivované malty (bez bednění a výztuže) pro zvláštní zakládání staveb. Obsahem standardu je vysypání směsi do omítačky a míchání malty, nahození směsy do konstrukce, rozhrnutí směsi v konstrukci, hutnění, vyrovnání a úprava povrchu konstrukce hlazením dřevěným hladítkem, pomocné lešení a TM.

Výplň styčných spár římsových tvárnic na silničních mostech lukoprenem nebo tmelem disperzním

Obsahem standardu je vyčištění spáry stlačeným vzduchem, úprava tmele, výplň spáry tmelem, vyspárování a odstranění přebytečného tmele, TM.

Římsy z desek Hurdis

Římsami z desek Hurdis se rozumí zhotovení říms z desek Hurdis naplocho s podélnou řadou dutých cihel do malty na okraji římsy. Obsahem standardu je i dodání desek, cihel a špalíků do spár cihel pro uchycení oplechování, s případným podepřením při zdění (bez nadezdívky, bez vyrovnávací vrstvy ve spádu). Popis standardu musí vymezit rozměr vyložení (přesahu) římsy.

Osazování ocelových válcovaných nosníků

Osazováním ocelových válcovaných nosníků se rozumí osazení ocelových nosníků ( na zdivu) tvaru např. I, IE, U, UE, L apod. Obsahem standardu je i uložení nosníku do vodorovné polohy do malty a případná práce autojeřábem. Popis standardu musí vymezit tvar, rozměr a materiálové číslo nosníků.

Izolace mezi překlady POROTHERM

Izolací mezi překlady POROTHERM se rozumí izolace tepelná z pěnového polystyrenu tl. na výšku 24 cm, vkládaná mezi překlady POROTHERM. Obsahem standardu je rozměření a orýsování izolačních desek – nařezání dle odměření – uložení izolačních desek s připevněním – TM. Popis standardu musí vymezit tloušťku polystyrenu.

Zdivo podezdívek oplocení z lomového kamene

Zdivem podezdívek z lomového kamene se rozumí dodávka kamene a zdění zdiva podezdívek z lomového kamene oboustranně lícované včetně případného vynechání drenážních otvorů (bez spárování). Obsahem standardu je i očištění podkladu pod zdivo, navlhčení podkladu, zdění z přírodního kamene včetně založení, provážení hran a koutů svisle olovnicí, úprava líce zdiva oboustranně včetně přisekání kamenů, zatření malty na poslední vrstvě, TM. Popis standardu musí vymezit druh použité malty a rozměry podezdívky.

Osazení prefabrikovaných říms, krycích desek a drobných doplňkových mostních konstrukcí železničním kolejovým jeřábem

Osazením prefabrikovaných drobných doplňkových mostních konstrukcí se rozumí osazení prefabrikátovaných říms, krycích desek a ostatních doplňkových mostních konstrukcí betonových, železobetonových nebo předpjatých do hmotnost 10t železničním kolejovým jeřábem (veškerý materiál ve specifikaci). Obsahem standardu je i rozměření a vyznačení polohy, rozprostření cementové malty nebo tmele, uchycení a odepnutí dílce, osazení do předepsané polohy, odřezání přebytečné malty a TM jeřábem. Popis standardu musí vymezit druh a váhu prefabrikované konstrukce.

Vyrovnání zdiva pod omítku maltou z SMS

Vyrovnáním zdiva pod omítku maltou ze SMS se rozumí plentování zdiva maltou bez pomocného lešení a přisekání cihel. Obsahem standardu je i pokropení zdiva, vyškrabání spár a plentování. Popis standardu musí vymezit tloušťku plentování (10, 20 nebo 30 mm).

PŘÍLOHY

Tabulka pro volbu cen mezi zdivem obkladním, výplňovým a rubovým

Celková tloušťka Na přední stěně Na zadní stěně Stanoví se objem zdiva
přes 35 cm zdivo obkladní přiléhá k výkopu a) v tl. 35 cm jako zdivo obkladní
b) ostatní zdivo jako zdivo výplňové
přes 70 cm zdivo obkladní zdivo rubové a) v tl. 35 cm jako zdivo obkladní
b) v tl. 35 jako zdivo rubové
c) ostatní jako zdivo výplňové
do 70 cm zdivo obkladní zdivo obkladní a) celkový objem zdiva jako zdivo obkladní
přes 70 cm zdivo obkladní zdivo obkladní a) v tl. 2 x 35 cm jako zdivo obkladní
b) ostatní zdivo jako zdivo výplňové

 

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00